KEHIDUPAN P.E.L.A.J.A.R


Adakah anda seorang pelajar??
Adakah anda berminat dengan apa yang anda belajar??
uhum..
Mungkin ada yang katakan YA dan mungkin juga ada yang katakan TIDAK..
Secara amnya,seorang pelajar mudah mengantuk apabila guru melangkahkan kaki ke dalam kelas..Apa yang diajar gurunya sering sekali dijadikan gurauan dan dianggap sebagai suatu mainan bagi menghilangkan rasa mengantuk mereka..uhum..
Rasanya tidak patut kerana akan meganggu rakan yang lain untuk belajar..
Dan rasanya patut kerana dapat menghilangkan mengantuk dan mudah memahami apa yang diajar guru..
Segelintir pelajar akan berasa segar bugar sebaik sahaja guru melangkah keluar..
Majoritinya akan duduk secara berkelompok..Tidak kira lelaki mahupun perempuan..
=WHAT??LELAKI DAN PEREMPUAN??
:UHUM..WHAT ARE THEY DOING??
Mereka bukan buat STUDY GROUP but mereka BERGOSIP!!!!!!!!!
=GOSIP TENTANG SIAPA??
uhum..dah tentulah pasal ARTIS..tidak kurang juga,GURU pun mendapat tempias sikit-sikit..
KESIAN..
But,kadang-kadang rasa bagus juga coz cuba pergi STAF ROOM gernti ada cikgu yang bercerita pasal pelajar..umphh..
:UP TO ULA CIKGU..

Tapi.......
Dalam sekolah,susah nak tengok pelajar yang selalu membawa buku ke mana saja mereka pergi..HAGHAM!!
Kalo bawa buku pun,waktu laluan iqra perhimpunan pagi..tu pun nak tak nak jew..
Ha,,kalau time exam,cuba tegok majoriti pelajar akan membawa buku ke kanti,ko'op,kiosk...
GOOD JOB..GOOD JOB..sejuk mata cikgu tengok..
TAPI!!!
Buku tu jadi hiasan tangan je..saja-saja konon-konon BEST STUDENT la tu..tapi rupa-rupanya,BEST ACTOR AND ACTRESS.....
Kalau tengok pelajar membaca dengan tekun dalam kelas,kantin,iTeres dan port yang best la,,
bukan baca buku EDUCATION but baca NOVEL CINTA...umm..
Entah apa-apa entah..Kalau baca tu senyap-senyap tak pe..
Ni ada yang touching.....Ada yang sampai nangis-nangis..uwerk!!!haha..
Ada jugak yang back mood kalau couple dalam novel tu clash..
Eii..pelik betul..Selalunya yang macam ni pelajar perempuan la..Pelajar lelaki tak main la novel-novel ni..=]


Ada kalanya,kalau time exam,dah habis jawab paper mula la nak baca novel..
Bila dapat result,wa...start la nak keneng-keneng cikgu bagi markah lebih..Kalau cikgu yang OK,dapat la..kalo dapat cikgu yang mulut dia macam ni..
"AH TAKDE-TAKDE AKU LEMPANG KANG..AKU DA BAGI TAU TAJUK MANE YANG MASUK..BODOH!!BAHALOL!!"
Ha..ape nak jawab??hahahaha..padan muka!!
Kalo exam bodo-bodo kat skola tu boleh la nak keneng-keneng kat cikgu..
Cuba exam SPM..haha..kalau macam tu la perangai pelajar..alamat LINGKUP la SPM korang!!

SO,UBAH LA TABIAT YANG SUKE TIDO N BACA NOVEL TU...

Tiada ulasan: